با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید
به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين
وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد
و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
درباره ما
وبلاگ بزرگ خانواده طبق ضوابط و قوانین اسلامی توسط محمد سجاد رشیدی تهیه و تولید شده و در صورت مشاهده ی هرگونه مشکل و یا مورد غیر اسلامی سریعاً به ما از طریق فرم تماس با ما ، به ما اطلاع دهید
با تشکر
بوقلمون در گروه ماكيان قرار دارد و از نظر تركيبات بيشتر به گوشت مرغ شبيه است. گوشت بوقلمون بدون پوست به طور طبيعي چربي كمي دارد و معادل يك گرم چربي در هر 30 گرم گوشت آن است و كساني كه داراي رژيم غذايي كم چرب هستند، ميتوانند از آن استفاده كنند.
گوشت بوقلمون باعث آرامش و سرحالي ميشود
يك متخصص تغذيه گفت: بوقلمون كلسترول بد خون را كاهش ميدهد كه آرامش و سرحالي ايجاد ميكند، از سرطان جلوگيري ميكند و سيستم ايمني را تقويت ميكند. مرتضي صفوي در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي فارس، افزود: بوقلمون در گروه ماكيان قرار دارد و از نظر تركيبات بيشتر به گوشت مرغ شبيه است. گوشت بوقلمون بدون پوست به طور طبيعي چربي كمي دارد و معادل يك گرم چربي در هر 30 گرم گوشت آن است و كساني كه داراي رژيم غذايي كم چرب هستند، ميتوانند از آن استفاده كنند.
وي گفت: 150 گرم گوشت بوقلمون حدود نيمي از اسيد فوليك مورد نياز روزانه را تأمين ميكند و منبع خوبي از پروتئين، سلنيوم، روي و پتاسيم و ويتامينهاي b1 ، b3 ، b6 و b12 و اسيد آمينه تريپتوفان است. اين متخصص تغذيه افزود: بوقلمون كلسترول بد خون را كاهش ميدهد كه آرامش و سرحالي ايجاد ميكند، از سرطان جلوگيري ميكند، ترشح هورمون تستسترون را افزايش ميدهد و سيستم ايمني را تقويت ميكند. صفوي گفت: گوشت سفيد و بدون پوست بوقلمون يك ماده غذايي با پروتئين بالا و چربي كم است كه براي كساني كه بايد غذاهاي كم چرب مصرف كنند ميتواند مفيد باشد. اين متخصص تغذيه اضافه كرد: قسمت روشنتر گوشت بوقلمون كه بدون پوست باشد، داراي چربي، چربي اشباع و كلسترول كمتري از گوشت مرغ و گاو است. اسيد آمينه تريپتوفان براي فعاليت سلولهاي t لازم است و سلولهاي t يك نوع از سلولهاي سيستم ايمني بدن هستند كه سلولهاي سرطاني را از بين ميبرند و در فقدان تريپتوفان، سلول t فعال ميميرند. صفوي گفت: ناقلان عصبي از اسيدهاي آمينه تشكيل ميشوند و ناقل عصبي به نام "سروتونين " از اسيد آمينه تريپتوفان تشكيل شده است. سروتونين باعث سرحالي و آرامش در بدن ميشود به همين علت مصرف غذاهايي مثل بوقلمون باعث سرحالي ميشود. اين متخصص تغذيه اضافه كرد: اسيدآمينه تريپتوفان نقش اساسي در سيستم ايمني بدن به عهده دارد و مطالعهاي كه بر روي موشها نشان داد كه متابوليتهاي تريپتوفان (مولكولهاي ناشي از تجزيه تريپتوفان در بدن) اثر داروهايي را دارند كه براي كاهش علائم بيماري ام اس استفاده ميشوند. صفوي گفت: كمبود پروتئين در برنامه غذايي مردان مسن، منجر به افزايش گلوبولين باند شده با هورمون جنسي و كاهش فعاليت هورمون تستسترون ميشود كه كاهش اثر تستسترون باعث كاهش عملكرد جنسي و توده عضلاني و گلبولهاي قرمز خون ميشود و منجر به پوكي استخوان ميشود. اين متخصص تغذيه افزود: اسيد آمينه تريپتوفان نقش مهمي در خواب دارد و باعث بهبود خواب در مبتلايان به بيخوابي مزمن ميشود. گوشت بوقلمون داراي اسيد آمينه پورين است كه مبتلايان به نقرس بايد آن را به ميزان خيلي كم مصرف كنند. وي بيان كرد: گوشت بوقلمون داراي مقدار كمي اگزالات است و بيماران مبتلا به سنگ كليه اگزالاتي خيلي كم بايد آن را مصرف كنند كه بوقلمونهايي كه به طور طبيعي و ارگانيك پرورش داده ميشوند، هيچ نوع هورمون و آنتي بيوتيكي در بدن خود ندارند. صفوي افزود: تقريباً تمام چربي بوقلمون در پوست آن موجود است و گوشت تيره رنگ آن چربي بيشتري از گوشت روشنتر (سفيد) آن دارد كه قبل از پختن گوشت بوقلمون تمام پوست آن را جدا شود و افراد مبتلا به چربي خون بالا، بهتر است از گوشت روشنتر آن استفاده كنند.
فوایدخوردنماکارونی
آیا می دانید ماکارانی دارای چه فوایدی می باشد و به چه علت خوردن این غذا توصیه می شود؟
این متخصص تغذیه افزود: ماکارونی به دلیل داشتن آهن و روی میتواند برای کسانی که کمخون هستند، مفید باشد. یک متخصص تغذیه گفت: ماکارونیها معمولاً سرشار از ویتامینهای گروه b هستند و به علت داشتن آهن و روی برای افراد کم خون مفید هستند. مرتضی صفوی افزود: ارزش تغذیه ای ماکارونی وابسته به آردی است که در تهیه آن استفاده میشود. در ماکارونی املاحی مانند روی، کلسیم و فسفر وجود دارد. وی گفت: برای تهیه ماکارونی باید از آرد با کیفیت بالا استفاده کرد. ماکارونی حاوی ویتامین های گروه b است که موجب آرامش بدن میشود و بر روح و روان افراد اثر مثبتی دارد. این متخصص تغذیه افزود: ماکارونی به دلیل داشتن آهن و روی میتواند برای کسانی که کمخون هستند، مفید باشد. صفوی گفت: ماکارونی هیچ گاه به تنهایی مصرف نمیشود و بیشتر با مواد غذایی که دارای پروتئین بالایی هستند، مانند پنیر، گوشت و ماهی مصرف میشود. وی افزود: ارزش بیولوژیکی ماکارونی نسبت به هر غذای دیگر به خاطر تکمیل شدن پروتئین آن و همچنین تأمین اسید آمینههای ضروری افزایش پیدا میکند
آنچهازآبگوشتنمیدانید
آنچه از آبگوشت نمیدانید
همه دایرهالمعارفهایی که درباره ایران تالیف شدهاند، مدخل «آبگوشت» دارند. شاید باور نکنید اما آبگوشت در کنار همه نامها و نامداران فرهنگ ایرانی، در دایرهالمعارفهای تخصصی بدل به مدخلی مفصل شده اما در منوی هیچ یک ازرستورانهای تهران آبگوشت نیست! برای خوردن آبگوشت باید به خانه، چایخانه، قهوهخانه یا دیزیسرایی رفت. آن هم فقط سر ظهر، نه قبل و نه بعد از آن. از قدیم دکانهایی هستند که به طور تخصصی هر کدام یک خوراک بیشتر نمیپزند؛ چلوکبابها، در منوی رستورانهای ایران جایی ندارند! و به همین خاطر است که در کتابچههای راهنمای ایرانگردی برای خارجیان هم فقط فرق پلو و چلو و شرح انواع کبابها آمده است. هر جای دیگر جهان که بود، این تنوع خوراکی را جاذبهای سیاحتی میکردند و دستکم درمنوهای وطنی جایی به آن میدادند.
آبگوشت به هزار و یک دلیل از خوراکهای کهن ایرانیان است. یکی از این دلایل، شیوه کوچی و عشایری زندگی نیاکان ایران، برپایه فرهنگ دامپروری است. ایرانیان حتی هنگامی که شهرهای کهنی همچون همدان و شوش و پارسه را ساخته بودند، به معنی واقعی یکجانشین نشده بودند و باز شاهان و درباریان، همانند مردمان در راه این شهرها ییلاق و قشلاق میکردند. این جابهجایی فصلی، حتی تا چند دهه پیش، میان قشلاق تهران و ییلاق شمیران هم، برای بعضی خانوادههای متمول، متداول بود. پس گمان نکنید که زندگی کوچی با پایتخت 200ساله اخیر ایران نسبتی ندارد.
آبگوشت، محصول زندگی یکجانشینی است و کباب، خوراک زندگی کوچنشینی و کوچندگان تنها هنگامی که به مقصد نهایی میرسیدند، فرصت و شرایط بارگذاشتن آبگوشت را مییافتند. اگر به مستندهای این نیم قرن که از زندگی عشایر ایران ساخته شده، نگاهی بیندازید، گلههای چندهزار سَری را میبینید که هر یک از بزها، گوسفندان، گاوان و اسبان برای صاحبانشان مهم و محترماند و جان دامداران به جان دام بسته است و بسیار کم پیش میآید که دام را سرببرند و جز از شیر و فرآوردههای شیری آنها، تغذیه نمیکردهاند. اما در راه ناهموار و پرخطر کوچ هر روزه چند سَر از این دامهای سلامت و پروار، ناکار و تلف میشدهاند و عشایر پیش از آنکه دام، جان بدهد، آنها را سر میبریدند و کباب شام را به راه میکردند. کوچ، زمانبندی داشت و میبایست که به موقع به مقصد میرسیدند وگرنه هزار و یک ضرر و خطر طبیعی، در راه بود. پس فرصت بارگذاشتن آبگوشت تا رسیدن به مقصد، درسفر دست نمیداد. آبگوشت ظهر فردا را، از شب قبل باید بارگذاشت و پیشترمقدمات و مخلفات آن را مهیاکرد که این همه، جز در یکجانشینی ممکن نبوده و نیست.
دیگر اینکه بساط کباب را به سادگی با سیخی چوبی نیز در بیابان میتوان به راه کرد اما آبگوشت جز در ظرف پخته نمیشود. ساکنان فلات ایران هزاران سال پیش، نخستین ابزار و ظرفها را از چوب و سنگ ساختند. اما ظرف چوبی روی آتش کارکردی نداشت و تنها ظرفهای سنگی به کار میآمدند. پس از آن بود که توانایی ساخت سفال حاصل شد و انواع و اقسام ظرفها شکل گرفت.
هزارهها ظرفهای سفالین به کار میرفتند، تا انسان ایرانی به راز سنگهای معدنی و آبکردن و ریختهگری فلزات پی برد و از آن ابزار و ظرف ساخت و ظروف فلزی را به میان آورد. جالب است که آبگوشت، هنوز که هنوز است در سه ظرف سنگی، سفالی و فلزی، طبخ و میل میشود. انواع دیزی سنگی و سفالی و رویی (رویی به معنای رویین یعنی ساخته شده از فلز روی که به زبان عامیانه به آن روحی هم میگویند) هنوز به شیوه هزارههای دور، در ایران ساخته و به کاربرده میشود واین سه نوع دیزی، یادگاری است از سه عصر سنگ و سفال و فلز در باستانشناسی.
در قدیم پلو یا چلو را در مجمعههای بزرگی میکشیدند، که به آنها «قاپ» یا «قاب» میگفتند و چند نفر با دست از یک قاپ مشترک، غذا میخوردند. ممکن بود که چند آدم بزرگ و پرخور با پیری یا کودکی نحیف و کمغذا در قاپی همسفره و همغذا شوند. این بود که تقسیم غذا عادلانه نبود و یکی به اصطلاح، قاپ دیگری را میدزدید و غذای بیشتری میخورد. این بود که ایده «قاپ شخصی» به میان آمد که برای هر کس قاپ کوچکی غذا بکشند و آن را در پیش وی بگذارند. این بود که این «پیشقاپ» را «بُشقاب» نامیدند. یک قاپ بزرگ پر از غذا سر سفره میآمد و چند قاپ کوچک خالی (بُش به ترکی: خالی) گِرد آن میچیدند و برای هر بشقاب، جدا غذا میکشیدند.
اما آبگوشت چه برای یک تن پخته شود، چه هزار تن، محتوای هر دیزی جدا، درون خود آن میپزد و گوشت و نخود و آب، برای هر دیزی به پیمانه برابر ریخته میشود و تبعیضی در میان نیست. مانند پلو همه را در یک دیگ نمیپزند و پس از پخت، غذا را نمیکشند، بلکه اول سهم خام هر دیزی کشیده میشود و پس از تقسیم، پخت آغاز میگردد.
پختن و خوردن آبگوشت کار سادهای نیست. شاید همگان به پختن آن کاری نداشته باشند اما همه از خوردن آن لذت میبرند. اما اگر یک خارجی از راه برسد و یک دیزی سنگی داغ با سنگک و ریحان جلویش بگذارید، شاید لذتی از لذیذی آن نبرد. چراکه خوردن آبگوشت آموزش میخواهد. با قاشق از دهانه تنگ دیزی چیز زیادی بیرون نمیآید، مگر اینکه دیزی را کج کنید و برای کج کردن هم، دست خواهدسوخت، مگر آنکه با تکه نانی گوشه ظرف را بگیرید و در این کار حتی دستمال کاغذی هم، کمک تکه نان را نخواهد کرد. البته بعضی از دیزیهای سفالی دو دسته کوچک در دو طرف دارند که در این موقع به دستگیری خورنده میآیند.
آبگوشت دو بخش دارد، بخش « تَر» که به آن «ترید» میگوییم و بخش «خشک» که «کوبیده» میخوانیم. همان آب و گوشت که روی هم آبگوشت را پدید آوردهاند.تقریبا با هم پخته میشوند اما جدا خورده میشوند. اما عملآوردن این دو بخش به عهده آشپز نیست و شاید تنها خوراکی باشد که خورنده نیز در کار طبخ شریک است. اگر این دو بخش را جدا نکنید، تبدیل به سوپی نه چندان دلچسب خواهد شد واگر هر یک از این دو بخش را خوب به عمل نیاورید، یعنی مثلا کوبیده را آبدار بردارید، لطفی نخواهد داشت. خلاصه آنکه آبگوشتخوردن کار هر کسی نیست و اگربرای نخستین بار کسی سر سفره آبگوشت بنشیند، بیراهنما به راحتی از ماجرا سردر نخواهدآورد.
گوجهفرنگی و سیبزمینی دو جزء لاینفک آبگوشتهای امروزیاند و برای ایرانیان شاید تصور آبگوشت بیسیبزمینی و گوجهفرنگی ممکن نباشد. اما شاید ندانید که این دو محصول فرنگی تا صد سال پیش از این، در ایران ناشناخته بودهاند. اما آبگوشت پیش از واردات این دو نیز، با گوشت و آب و نخود، آبگوشت بوده. ایرانی همانطوری این دو محصول فرنگی را در دیزی کرد و به آن دو رنگ ایرانی بخشید که جانشینان یونانی اسکندر و مغولان وارث چنگیز را به ایرانیانی اصیل و ایراندوست تبدیل کرد.
با وجود این همه کتاب آشپزی و مردمشناسی تا به امروز به آبگوشت اینگونه نگاه نکرده بودیم. چراکه ما گاهی از کنار میراثمان سهلانگارانه به سادگی گذشتهایم و ظرائف و لطایف فرهنگی نهفته در آنها را ندیدهایم. آبگوشت، عصاره فرهنگ ایرانی است و هزارهها تاریخ و نکته در آن خفته است و همه قوت آن به ارزش غذاییاش نیست و اگر دقیق به آن بنگریم جان فرهنگ نیاکانمان را در پیالهای از آن خواهیم دید. پس لقمهای از آن را هم نباید هدر داد.
خواصابلیمو
خیلی ها مزه تش آب لیمو را در غذاها دوست دارند اما آیا می دانستید که می توانید از آب لیمو فایده های بسیار بیشتری ببرید؟ بله، آب لیمو فواید شگفت انگیزی در زندگی روزمره شما دارد. وقتی با این فواید آشنا شوید خیلی خیلی بیشتر از آب لیمو در زندگیتان استفاده خواهید کرد.
لیمو یکی از مرکبات ارزان و فراوان است که برای استفاده های آشپزی و دارویی که دارد مشهور است. از این ماده برای درست کردن بسیاری غذاها مثل کیک لیمو، مرغ لیمو و نوشیدنی هایی مثل لیموناد استفاده می شود. هچمچنین یکی از متداولترین چاشنی ها غذا به شمار می رود. آب لیمو از 5% اسیدسیتریک تشکیل شده که همین مزه ترشی به آن می دهد. لیمو یک منبع بسیار خوب از ویتامین c
آموزش پخت غذا , ,
مواد لازم: سويا يک پيمانه لپه پخته شده نصف پيمانه گوجه فرنگي 6عدد باميه نيم کيلو نمک، فلفل قرمز، زردچوبه به مقدار لازم زعفران و آبليموي تازه به مقدار لازم روغن زيتون به مقدار لازم
طرز تهيه : سويا را با زعفران و زردچوبه و نمک نيم ساعت بجوشانيد و آب آن را خوب بگيريد و بدون روغن تفت دهيد ، لپه ها را به آن اضافه کرده و کمي تفت دهيد، باميه ها را در ظرفي ريخته و حدود 30 دقيقه با آب و نمک بجوشانيد و بعد در صافي ريخته و با آب بشوييد وقتي آب آن خوب گرفته شد آنها را نيز در ماهي تابه بدون روغن تفت دهيد تا لزجي آن کاملا گرفته شود و در نهايت باميه ها را به همراه گوجه فرنگي به بقيه ي مواد اضافه کرده و به مدت نيم ساعت بگذاريد بپزد تا خورشت خوب جا بيفتد و بعد همراه با روغن زيتون ميل کنيد.
نکته: براي اينکه باميه ها لزج نشوند بهتر است هنگام تميز کردنشان آنها را به طور کامل از ته جدا نکنيد و کمي از ساقه شان را نگه داريد.
آشلپهمخصوصفصلپاییز ( گیاهی )!
[IMG][/IMG]
با شروع فصل پاییز و متغیر بودن هوایی که قابل پیش بینی نیست معمولا افراد به خصوص بچه ها بیشتردر معرض سرماخوردگی خواهند بود، غذای پیشنهادی این هفته می تواند برای این زمانها بسیار مفید باشد.
مواد لازم برای پنج نفر: لپه نصف پیمانه سویا 1 پیمانه خرده برنج نصف پیمانه عدس نصف پیمانه سبزی آش 1 کیلوگرم نعناع و جعفری 200 گرم روغن زیتون به میزان لازم آب به میزان لازم نمک وزردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه: لپه ی خیس کرده را یک ساعت بپزید، سویا را نیز به مدت نیم ساعت با آب و زردچوبه و برنج جداگانه پخته، پس از پخته شدن، لپه، عدس و سبزیها را به آن اضافه کنید و به مدت 45 دقیقه با حرارت ملایم طبخ دهید، باید مراقب باشید که ته نگیرد و با فاصله ای نه چندان زیاد آنها را به هم بزنید پس از آماده شدن با روغن زیتون نوش جان شود.
نکته:این طریقه ی پخت گیاهی آش لپه است در صورت تمایل می توانید به جای سویا از گوشت نیز استفاده کنید.
خورشقیمهآلو
مواد لازم گوشت بدون استخوان 500 گرم لپه 150 گرم روغن مايع 100 گرم آلوخشك 200 گرم پياز 100 گرم رب گوجهفرنگي يک قاشق چايخوري ليموعماني سه عدد زردچوبه و دارچين از هر كدام يك قاشق چايخوري آب، نمك، فلفل و روغن به ميزان لازم
خورش قیمه آلو
طرز تهيه پياز را خرد كرده و سرخ ميكنيم. وقتي طلايي شد گوشت را خرد كرده و داخل پياز ميريزيم. سپس ربگوجهفرنگي، زردچوبه، دارچين، نمك و فلفل را اضافه ميكنيم. آنگاه لپه را شسته و به بقيه مواد ميافزاييم و به اندازه سه ليوان آب ريخته تا با شعله ملايم خوب پخته شود. پس از پخته شدن، ليموعماني را از پوست در آورده و در خورش ميريزيم. آلو را كه از قبل با آب گرم خيس كرده بوديم داخل خورش ريخته و به مدت 20 دقيقه با آلو ميجوشانيم تا خورش جا بيافتد و آماده شود.
خورش چغاله بادام
مواد لازم چغاله 500 گرم سبزي شامل نعنا و جعفري 300 گرم گوشت گوسفندي 500 گرم آبغوره یکچهارم پيمانه نمك، فلفل و زرد چوبه به ميزان لازم روغن دو قاشق غذاخوري
خورش چغاله بادام
طرز تهيه سبزي را خرد كرده به همراه روغن تفت ميدهيم. گوشت، زردچوبه و فلفل را به سبزي اضافه كرده كمي ديگر تفت ميدهيم. حدود سه ليوان آب به مواد اضافه ميكنيم تا گوشت به مدت يك ساعت بپزد. سپس چغالهها را اگر درشت هستند از طول دو نيمه ميكنيم و اگر كوچك باشند درسته به خورش اضافه ميكنيم و اجازه ميدهيم يك ساعت ديگر بپزد. آبغوره و نمك را اضافه كرده ميگذاريم تا خورش جا بيفتد
کاریقیمه
مواد لازم گوشت خردشده بدون چربي 750 گرم پياز يك عدد نخودفرنگي يك پيمانه رب گوجهفرنگي يك قاشق غذاخوري ادويهكاري يك قاشق غذاخوري آب، نمك، زردچوبه به ميزان لازم روغن به ميزان لازم تخم گشنيز نصف قاشق چايخوري فلفل قرمزكوبيده نصف قاشق چايخوري ماست یکسوم پيمانه
کاری قیمه
طرز تهیه پیاز را رنده كرده و در روغن با زردچوبه سرخ ميكنيم سپس گوشت را اضافه كرده و به همراه رب گوجهفرنگي در پياز سرخ ميكنيم بعد آب ريخته و ميگذاريم گوشت بپزد وقتي گوشت پخته شد، نخودفرنگي، تخم گشنيز، ادويهكاري، نمك و فلفل را اضافه كرده و ميگذاريم 35 دقيقه ديگر با شعله ملايم بپزد، سپس ماست را اضافه ميكنيم و ده دقيقه ديگر ميپزيم. (اين غذا را بايد دائما هم بزنيد تا ته نگيرد) پس از اين ده دقيقه غذا آماده سرو است.
مواد لازم گوشت گوسفندي 500 گرم آلو خورشي 200 گرم بِه 300 گرم روغن مايع 100 گرم لپه 150 گرم پياز سرخشده يك پيمانه شكر دو قاشق سوپخوري رب گوجهفرنگي 100 گرم نمك، فلفل و دارچين به ميزان لازم
خورش به
طرز تهيه ابتدا گوشت خردكرده را خوب ميشوييم و با مقداري روغن مايع همراه با پياز داغ تفت ميدهيم، بعد لپه را داخل آن به مقدار سه دقيقه حرارت ميدهيم و رب و ادويه را اضافه ميكنيم. ميگذاريم با حرارت ملايم پخته شود، بِه را اضافه كرده و آلوي خيس شده را نيز به مواد ميافزاييم تا زماني كه خوب بپزد. شكر و آبليمو زده و به مدت يك ربع آرام ميجوشانيم تا طعم آلو و آبليمو داخل خورش برود و سپس سرو ميكنيم
یتیمچه
یتیمچه
مواد لازم برای چهار نفر بادنجان سه عدد گوجهفرنگي پنج عدد پياز چهار عدد سيبزميني دو عدد فلفل دلمهاي رنگي دو عدد